In Nederland is de arbodienst een van de onmisbare schakels in het werkveld. Niet alleen voert de arbodienst controlerend werk uit wat ervoor zorgt dat regels op de werkvloer netjes worden nageleefd, maar ook zorgt de arbodienst ervoor dat iedereen in geval van ziekte de begeleiding kan ontvangen die het nodig heeft. Dit geldt zowel voor werknemer als werkgever. We leggen je graag meer uit over het belang van arbodienst in ons land.
De begeleiding van een arbodienst in geval van ziekteverzuim
Het risico is altijd aanwezig dat een werknemer ineens ziek wordt. Dit kan voor veel onrust zorgen binnen de organisatie of het bedrijf waar degene werkt. Daarnaast heeft het een grote impact op het leven van de desbetreffende werknemer die ineens niet meer kan werken. Het doel van een arbodienst is om in geval van ziekteverzuim alle betrokkenen zo goed mogelijk te begeleiden. Het doel is dus om te zorgen dat alle individuele schakels de begeleiding krijgen die ze nodig hebben terwijl de continuïteit binnen de organisatie stand blijft houden. Wanneer de werknemer weer terug aan de slag mag, stelt een arbodienst een re-integratieplan op die zorgt dat de werknemer rustig en optimaal terugkeert in zijn functie.
Het zorgt dat weten netjes worden nageleefd op de werkvloer
Een andere belangrijke taak van de arbodienst is het controleren of wetten netjes worden nageleefd op de werkvloer. De wetten zijn niet voor niets opgesteld. Deze wetten garanderen namelijk dat er een veilige en gezonde werkomgeving wordt gecreëerd. Hoe beter deze wetten worden nageleefd, hoe minder de kans op ziekteverzuim is. De arbodienst voert van tijd tot tijd een risico-inventaris. Verbeterpunten die uit dit onderzoek zijn gekomen worden vervolgens doorgegeven aan de werkgever, die de verantwoordelijkheid heeft om ze te implementeren.
Het voert strenge gezondheidsbeoordelingen uit
Uiteindelijk gaat het werk van een arbodienst verder dan het adviseren over een veilige werkplek. Door middel van gezondheidsbeoordelingen worden bedrijven gecontroleerd of ze daadwerkelijk hun ziekteverzuimpreventie uitvoeren. Hoe kan een bedrijf ervoor zorgen dat verzuim minder snel voorkomt? Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een bedrijf dat gezond eten promoot. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten in de kantine, een sportschool die werknemers tijdens de werkdag kunnen gebruiken en het minder streven naar maken van overuren.